Page 29 - Woningopsplitsing
P. 29

6
Relatie met bestaande andere regelgevingen
De genomen opties kunnen geen afbreuk doen aan de bestaande normen welke zijn vastgesteld ter uitvoering van andere decreten in aanverwante sectoren. Stedenbouwkundige verordeningen bevatten uitsluitend bepalingen die het ruimtelijk aspect beogen en strekken zich niet uit tot aspecten die geen deel uitmaken van het ruimtelijk beleid.
Toegankelijkheidsadvies
Toegankelijkheidsadvies inzake het bezoekbaar, aanpasbaar of aangepast maken van één of meerdere wooneenheden voor per- sonen met beperkingen kan steeds ingewonnen worden. De hui- dige toegankelijkheidsverordening moet alleszins gerespecteerd worden, maar het kan zinvol zijn om voor bepaalde woonentitei- ten verder te gaan dan de huidige (eerder beperkte) regelgeving hieromtrent. Indien de wooneenheden dicht bij voorzieningen en/of een openbare vervoersopstapplaats gelegen zijn, is dit zeker aan te bevelen. Het blijft daarenboven een advies en kan dossier per dossier bekeken worden. Indien hier tijdig in het ont- werpproces aandacht wordt aan besteed, betekent deze aanpak meestal geen (of slechts beperkte) meerkosten.
WONINGOPSPLITSING • 29
• Het Besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 hou- dende vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake hemelwaterputten, in ltratie-voorzienin- gen, buffervoorzieningen en gescheiden lozing van afvalwa- ter en hemelwater.
• De provinciale stedenbouwkundige verordening met betrek- king tot de tijdelijke huisvesting van seizoenarbeiders (MB 26 mei 2008 ) waarbij de voorkeur uitgaat naar de verbouwing, uitbreiding of het gebruik van bestaande landbouwgebouwen of woning van de uitbater.
7. Gemeentelijke stedenbouwkundige verorde- ningen
Gemeentelijke stedenbouwkundige verordeningen kunnen op- gemaakt worden teneinde bv. minimale volume- en kwaliteits- eisen op te leggen bij eventuele woningopsplitsingen. Zo heeft de stad Hasselt bv. een verordening opgemaakt om een verre- gaande opsplitsing van reeds kleinschalige wooneenheden te- gen te gaan, teneinde een minimale kwaliteitsgarantie te kunnen bewaren en de draagkracht van de omgeving niet te overschrij- den. Woningopsplitsingen mogen namelijk niet resulteren in het helemaal laten ‘verstenen’ van een reeds fel verdicht centrum en in het benadelen van de leefkwaliteit door een te hoge woon- dichtheid na te streven.
Stedenbouwkundige verordeningen kunnen het wijzigen van het aantal woongelegenheden in een gebouw regelen. Gemeentelij- ke stedenbouwkundige verordeningen kunnen de aanvrager van een stedenbouwkundige vergunning of van een verkavelingsver- gunning technische en  nanciële lasten opleggen. Alle lasten die in art. 4.2.20., §1, eerste tot en met derde lid van de VCRO, vermeld worden, kunnen door middel van een gemeentelijke stedenbouwkundige verordening op algemene wijze opgelegd worden.
Voorwaarden en lasten kunnen echter ook in een stedenbouw- kundige vergunning worden opgelegd, zoals bepaald in art. 4.2.19. van de VCRO.
Aandachtspunten


































































































   27   28   29   30   31