Page 28 - Woningopsplitsing
P. 28

Aanverwante regelgeving
1
tect niet verplicht is voor volgende handeling: “in een gebouw het aantal woongelegenheden wijzigen die bestemd zijn voor de huisvesting van een gezin of een alleenstaande, ongeacht of het gaat om een eensgezinswoning, een etagewoning, een  atge- bouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer, voor- zover deze wijziging noch de oplossing van een constructiepro- bleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt.
De wenselijkheid van de medewerking van een architect is na- tuurlijk, ook zonder constructieve en/of stabiliteitswerken, wel een belangrijk aandachtspunt afhankelijk van de aard / com- plexiteit van de speci eke werken om tot een oordeelkundig, kwaliteitsvol geheel te komen.
3. Het openbaar onderzoek
Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 (laatste wij- ziging b.s. 2/6/2010) betreffende de openbare onderzoeken over aanvragen tot stedenbouwkundige vergunning en verkavelings- aanvragen is van toepassing.
Indien de aanvraag gelegen is in, en in overeenstemming is met
de bepalingen van een BPA, een gemeentelijk of provinciaal RUP en/of een niet-vervallen verkaveling is een openbaar onderzoek
niet vereist. Indien aan deze voorwaarde niet voldaan is, zal een openbaar onderzoek meestal noodzakelijk blijken. Voor het ver- bouwen van woongebouwen, waardoor deze een bruto grondop- pervlakte van minstens 500m2 of een bruto volume van minstens 2000m3 bereiken, is namelijk een openbaar onderzoek vereist.
Ook voor werken, handelingen en wijzigingen aan of palend aan
een beschermd monument of op een ontwerp van lijst voorko- mend monument worden onderworpen aan een openbaar on- derzoek. Dit geldt eveneens voor aanvragen waarvoor de toe- • passing is vereist van een groot aantal artikels van hoofdstuk 4
van het vergunningenbeleid in de VCRO, nl de afwijkingen van stedenbouwkundige voorschriften, zoals een aantal beperkte af- wijkingen op stedenbouwkundige voorschriften en verkavelings- voorschriften, enz.
4. Advies van de gewestelijke stedenbouwkun- dige ambtenaar
Voor de niet-ontvoogde gemeenten is volgend besluit van toe- • passing:
Het besluit van de Vlaamse Regering van 5 mei 2000 (laatste wij- ziging b.s. 25/8/2009) tot bepaling van de werken en handelin-
28 • WONINGOPSPLITSING
gen die vrijgesteld zijn van het eensluidend advies van de gewes- telijke stedenbouwkundige ambtenaar is van toepassing.
Voor het uitvoeren van handelingen vermeld in artikel 4.2.1. 7° van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening is het advies van de gewestelijke stedenbouwkundig ambtenaar niet vereist volgens art. 3. 3° van het besluit (een woning opsplitsen of in een gebouw het aantal woongelegenheden die hoofdzakelijk bestemd zijn voor de huis- vesting van een gezin of een alleenstaande wijzigen, ongeacht of het gaat om een eengezinswoning, een etagewoning, een  atgebouw, een studio of een al dan niet gemeubileerde kamer).
Indien er een verbouwing mee gepaard gaat is echter wel een ad- vies vereist (zie art. 5. 1° en 2°). Indien een gunstig stedenbouw- kundig attest werd verleend, nog niet vervallen is en de aanvraag hiermee overeenstemt en de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar heeft in zijn advies niet bepaald dat de de nitieve aanvraag voor advies moet worden voorgelegd, is een bijkomend advies niet meer vereist (zie art. 3. 1°).
Het advies van de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar is bindend, voor zover het negatief is, of voorwaarden oplegt (ver- valtermijn van 30 dagen).
5. In te winnen adviezen van instanties
Het Besluit van de Vlaamse Regering van 5 juni 2009 tot aanwij- zing van de instanties die over een vergunningsaanvraag advies verlenen, is van toepassing.
6. Gewestelijke en provinciale stedenbouw- kundige verordeningen
Een aftoetsing aan de gewestelijke en provinciale steden- bouwkundige verordeningen is noodzakelijk:
Het Besluit van de Vlaamse Regering tot vaststelling van een gewestelijke stedenbouwkundige verordening inzake toegan- kelijkheid. Dit besluit is o.a. van toepassing bij handelingen aan meergezinswoningen en groepswoningbouw, waarbij de constructie na de handelingen toegangsdeuren tot wooneen- heden bevat op meer dan twee niveaus en minstens zes woon- eenheden bevat. Dit besluit is eveneens van toepassing bij bv. handelingen aan gebouwen die bestemd zijn voor toerisme of verblijfsaccommodatie.
Het Besluit van de Vlaamse regering van 29 april 1997 hou- dende vaststelling van een algemene bouwverordening in- zake wegen voor voetgangersverkeer.


































































































   26   27   28   29   30