Page 25 - Woningopsplitsing
P. 25
5
5.5.7 Geluidsisolatie
Alle raakvlakken tussen beide woonentiteiten moet van zware en massieve materialen voorzien zijn met aandacht voor contact- en luchtgeluid. (cfr. Nieuwe akoestische norm voor woongebouwen NBN S 01-400-1)
Aanbevelingen
- Bij het opsplitsen van een woning is een verticale opsplitsing eerder aan te bevelen dan een horizontale opsplitsing om geluidsoverlast te voorkomen. Nochtans dient men bij een verticale opsplitsing attent te zijn voor de toegankelijkheid en aanpasbaarheid van de wooneenheden.
- De indeling van de ruimten dient zo te gebeuren dat rustige ruimtes, zoals de slaapkamer of bu- reau, best niet grenzen aan de drukke straat. Lawaaierige ruimtes, zoals keuken en living worden best zoveel mogelijk naast elkaar georiënteerd.
- Een verwarmingsketel kan best niet naast een ‘stille’ ruimte, zoals slaapkamers, geplaatst wor- den.
5.5.8 Opslaan van huishoudelijk afval
Iedere wooneenheid moet beschikken over een afgesloten en voldoende verluchte ruimte voor het opslaan van huishoudelijk afval met een oppervlakte van minimum 1m2 in of buiten het gebouw. Het is belangrijk dat er voldoende ruimte is om het afval te kunnen sorteren. Deze ruimte mag niet rechtstreeks uitgeven in een ruimte opgesomd in hoofdstuk 5.5.2.1 met uitzondering van de bergruimte en de buitenruimte. De opslagruimte kan individueel of gemeenschappelijk voorzien worden.
Aanbeveling
Indien de ruimte voor het opslaan van huishoudelijk afval zich buiten het gebouw bevindt, is het af te raden om deze ruimte te voorzien op het terras.
WONINGOPSPLITSING • 25
Opsplitsing van een eengezins- woning in de gemeente Wellen: grondplan gelijkvloers