Page 16 - Woningopsplitsing
P. 16
Richtlijnen
1
MICRONIVEAU
16 • WONINGOPSPLITSING
5.5 Niveau van de woning
5.5.1 Algemene bepalingen
5.5.1.1 Vergunningsplicht
Volgens artikel 4.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening kan men zonder voorafgaande stedenbouwkundige vergunning zijn woning niet opsplitsen. De medewerking van een architect is niet verplicht indien deze opsplitsing noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt.
Een stedenbouwkundige vergunning is nodig als de hoofdfunctie van een onroerend bebouwd goed geheel of gedeeltelijk wordt gewijzigd in een andere hoofdfunctie.
Aanbeveling
Ongeacht het besluit van de Vlaamse regering dd. 23-05-2006 tot bepaling van de werken en han- delingen die vrijgesteld zijn van de medewerking van de architect, wordt voor het omvormen van een ééngezinswoning tot een meergezinswoning aanbevolen de medewerking van een architect aan te moedigen. Dit zal de kwaliteit van de woningen alleen maar ten goede komen.
5.5.1.2 Samenstelling dossier
De samenstelling van het dossier voor de aanvraag om een bouwvergunning dient te gebeuren vol- gens de wettelijke bepalingen van de Vlaamse regering.
Aanbeveling
De plannen van het aanvraagdossier kunnen aangevuld worden met volgende aandachtspunten:
- Het is aangewezen dat de totale bruto-vloeroppervlakte en oppervlakte van de buitenruimte van iedere wooneenheid worden vermeld op het plan van de verbouwde toestand. Ook de netto- vloeroppervlakte per woonlokaal kan mee worden opgenomen op het plan. Dit zal de beoorde-
ling van het aanvraagdossier vergemakkelijken.
- Het ontwerp moet een doorsnede van de constructie omvatten welke voldoende informatie
geeft over het volume van de ontworpen woongelegenheden (plafondhoogte, trappen, e.a.) en het materiaalgebruik. Op die manier krijgt de beoordelaar ook een zicht op geluidsisolatie en brandveiligheid.
- Het is aangewezen om de tellers van de nutsvoorzieningen en de verwarmingsketel aan te dui- den op het plan om aan te tonen dat deze bereikbaar zijn voor alle bewoners.
- Volgende wijzigingen aan de gevels kunnen best ook op de plannen aangeduid worden:
• een toestel of kast tegen de vlakken van gebouwen of afsluitingen met uitzondering van bel-
len en brievenbussen kleiner dan 0,25m2 geveloppervlakte;
• afvoerkanalen voor rook, damp of gassen;
• antenne(s) en/of schotelantenne(s) voor een zend- en ontvanginstallatie voor telecommuni-
catie;
• en de gevels pleisteren, ontpleisteren, schilderen of het schilderwerk verwijderen.