Page 11 - Woningopsplitsing
P. 11

WONINGOPSPLITSING • 11
4.3 Medewerking van architect
Volgens artikel 4.2.1. van de Vlaamse Co- dex Ruimtelijke Ordening kan men zon- der voorafgaande stedenbouwkundige vergunning zijn woning niet opsplitsen. De medewerking van een architect is niet verplicht indien deze opsplitsing noch de oplossing van een constructieprobleem met zich meebrengt, noch de stabiliteit van het gebouw wijzigt. Aldus Art. 4 van het Besluit van de Vlaamse Regering van 23 mei 2003 tot bepaling van de handelin- gen die vrijgesteld zijn van de medewer- king van de architect.
Voor de aanvraag van de stedenbouwkun- dige vergunning volstaat dus een eenvou- dige dossiersamenstelling bestaande uit onder meer een ingevuld aanvraagfor- mulier, de tekeningen van de geplande werken zoals een inplantingplan, een bovenaanzicht van de geplande werken, plattegronden van de geplande werken en gevelaanzichten. Voor een leek is het niet evident om zo’n dossier zonder ar- chitect samen te stellen. Dit blijkt ook uit de kwaliteit van de stedenbouwkundige aanvragen bij de diensten ruimtelijke or- dening. De plannen zijn vaak onleesbaar en er wordt weinig aandacht geschon- ken aan kwalitatieve aspecten. Vandaar de aanbeveling om de medewerking van een architect aan te moedigen. Dit zal de kwaliteit van de woningen alleen maar ten goede komen.
4.4 Aandacht voor woning­ opsplitsing bij de opmaak
van ruimtelijke uitvoerings­ plannen en verkavelingen Wanneer de bestemming van een ruim- telijk uitvoeringsplan en verkaveling be- perkt wordt tot eengezinswoningen, is het niet meer mogelijk om de woning in dat gebied op te splitsen. Bij de opmaak van ruimtelijke uitvoeringsplannen en verkavelingen is het belangrijk dat men de mogelijkheden van woningopsplitsing in sommige situaties niet uitsluit. Bij de aanduiding van de bestemming kan men zowel eengezinswoningen als meerge- zinswoningen opnemen. Men kan bij- voorbeeld een beperking opleggen naar het aantal woningen per perceel, reke- ninghoudend met de draagkracht van de omgeving.
4.5 Bewaken van woon­ diversiteit
Bij het opsplitsen van woningen is het belangrijk dat men de woondiversiteit in het oog houdt. Woningopsplitsing mag niet leiden tot een eenzijdig woningaan- bod. De woningmarkt richt zich best naar verschillende bevolkingsgroepen zodat we een woonomgeving krijgen met een demogra sche en sociale mix. Hiervoor is het belangrijk dat de gemeente een ge- richt woonbeleid voert.
4.6 Woningopsplitsing als onderdeel van een lokaal woonbeleid
Heel wat gemeenten zijn bezig met het uitwerken van een woonbeleidsvisie, een visie die men vertaalt in een woonbeleids- plan. Vanuit hun eigen perspectief willen gemeenten projecten en acties opzetten die de woonsituatie verbeteren. Binnen deze context is het belangrijk dat de ge- meenten ook aandacht schenken aan het thema woningopsplitsing, enerzijds als opportuniteit om het woningaanbod te verruimen en anderzijds de integrale be- nadering van de knelpunten en kansen bij het opsplitsen van woningen.


































































































   9   10   11   12   13