Page 9 - Woningopsplitsing
P. 9

3.1 Kernversterkend
Er is een aanhoudende druk om nieuwe verkavelingen en bouwgronden aan te snijden. Dit gaat vaak ten koste van de open ruimte. Door bestaande huizen te bewonen en de mogelijkheid te bieden deze op te splitsen, kan meer open ruimte behouden blijven. Het vermeerderen van wooneenheden werkt kernversterkend en versterkt de stedelijkheid. Dit komt vooral stedelijke gebieden en dorpskernen ten goede. Door creatief om te springen met het bestaande woningpatrimonium kan de schaarser wordende open ruimte ge- spaard blijven.
3.2 Grotere leefbaarheid
Woningopsplitsing kan leiden tot een grotere leefbaarheid. We de niëren leef- baarheid als de waardering van de leef- omgeving door het individu. Er zijn meer- dere factoren die invloed hebben op die leefbaarheid. We denken hierbij o.a. aan de aanwezigheid van voldoende voorzie- ningen zoals scholen, winkels en open- baar vervoer, de kwaliteit van de open- bare ruimte.
Een verloederd straatbeeld met leeg- staande panden zal de leefbaarheid van de omgeving aantasten. Daarnaast zijn de sociale kenmerken zoals de aanwe- zigheid en kwaliteit van buurtcontacten en vormen van burenhulp een essentieel
onderdeel van de leefbaarheid van een woonomgeving.
Zo kan het creëren van een tweede woon- eenheid in een bestaande woning een oplossing bieden voor senioren die gaan- deweg meer behoefte hebben aan zorg en ondersteuning. Rekeninghoudend met het plaatsgebrek in de rusthuissector, kan woningopsplitsing een alternatief vor- men. Door de -vaak te groot geworden - woning op te splitsen kunnen kinderen in de nieuwe gecreëerde woonst wonen en de gewenste hulp en ondersteuning naar hun ouders eventueel opnemen. De ou- ders kunnen op hun beurt ook hun kinde- ren verder helpen door bv het opvangen van de kleinkinderen. Dit past volledig in het principe van levenslang wonen. Door de te grote woning op te splitsen in twee kwalitatieve en comfortabele wooneenhe- den, kan de senior langer in zijn vertrouw- de omgeving blijven wonen.
3.3 Meer kleine woningen
Het opsplitsen van grote woningen naar kleinere woonentiteiten zorgt dat het aanbod voor alleenstaanden, kleine en jonge gezinnen toeneemt. De grote vraag naar kleine woningen (voor alleenstaan- den met kinderen) kan ingevuld worden. De woningen die vandaag de dag op de woonmarkt komen, zijn vaak te duur en te
groot voor eenoudergezinnen. Denk maar aan de vele villa’s die momenteel te koop staan omdat de eigenaars verhuizen naar appartementen en kleinere huizen. Door deze woningen op te splitsen kan er een alternatief geboden worden zodat wonen voor veel gezinnen betaalbaar wordt.
3.4 Herbestemmen erfgoed
Woningopsplitsing biedt ook oplossingen voor de herbestemming van erfgoed en leegstaande hoeves. Zowel voor de priva- te als de sociale woningmarkt liggen hier kansen. Door de verkleining van de ge- zinnen, of het wegvallen van voormalige functies (bv. landbouwfunctie in voorma- lige boerderij) komen grote delen van het bestaande, vaak historische patrimonium leeg te staan. Indien deze geen invulling krijgen, kunnen ze vaak niet adequaat worden onderhouden en dreigt verval. De creatie van woongelegenheden en/of wo- ningopsplitsing kunnen deze panden een nieuw leven inblazen en behoeden voor verval of verloedering.
Hierbij mogen we niet vergeten dat de wet heel wat beperkingen oplegt, in het bijzonder voor zonevreemde gebouwen waar het vermeerderen van woongele- genheden niet toegestaan is, met uitzon- dering van beschermde monumenten en de gebouwen die opgenomen zijn in de inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.
WONINGOPSPLITSING • 9


































































































   7   8   9   10   11